צורה ושינוי צורה בקהילת: makers
על פיגמליון וצמד אופנועי ספורט*
המאמר מתאר את תהליך שיפוצם ושיפורם של צמד אופנועי ספורט מדגם הונדה VFR800F, בהשראת אופנוע שלישי: דוקאטי 916. בתהליך שולבו ונוסו פרקטיקות המאפיינות את תרבות ה– makers, המהווה הרחבה עכשווית של תנועת הקראפט ואף למעלה מזה. כנהוג בתרבות ה–makers, בשיפוץ האופנועים יושמו ומוזגו מיומנות ידנית מסורתית (חכמת הידיים) לצד טכנולוגיה עכשווית, מחשוב, שימוש במשאבי קוד פתוח ותהליכי עבודה שיתופיים מקוונים co-creation)). בד בבד, המאמר מציע מבט רפלקסיבי הגותי על התהליך המתואר, בנוגע למסגרת הקהילתית של שיפוץ האופנועים, לשיטות העבודה, לתפיסות חזותיות–קוגניטיביות ולניסיון לפתוח את הקוד הסגור של מוצר תעשייתי באמצעות היי–קראפט, making ועיצוב פתוח. המבט הרפלקסיבי שואב השראה גם מ"המפנה החומרי" במדעי החברה, המבקש להסביר את מיקומם של החפצים בסדר החברתי, ובכלל זה יחסי הגומלין בין עולם החי לעולם הדומם ובין האנושי ללא–אנושי.
* ברצוני להודות מעומק לב לפרופ' תמר אלאור. הגרסה המקורית של המאמר נכתבה במסגרת סמינר מחלקתי בהנחייתה בשם "לכל זמן ועת ולכל חפץ תחת השמים: אנתרופולוגיה של האנושי והלא אנושי" (המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, האוניברסיטה העברית). תודה על עידודה וסיועה גם בהתקנת גרסה זו.
* המאמר תורגם על ידי מאיה שמעוני.
למאמר המלא יש ללחוץ כאן
דותן בלייס
דותן בלייס, מרצה ומנחה בתחום התקשורת במכללה האקדמית עמק יזרעאל ובאוניברסיטה הפתוחה; תלמיד מחקר באוניברסיטה העברית; אופנוען.