ננוקראפט: דומם בתנועה*
השינויים הטכנולוגיים המתרחשים בתקופתנו משפיעים במידה ניכרת על תחומי העיצוב והקראפט מבחינות רבות. תוצאת המעבר ממיכון ותיעוש לדיגיטציה של תהליכי הייצור של חפצי קראפט מתבטאת בשינויים בשפה הצורנית ובשורה של הנחות יסוד בנוגע לקראפט, בכל הנוגע לשימוש בחומרים ולתהליכי עבודה. נוסף על כך, הננוטכנולוגיה, הביולוגיה הסינתטית והאפשרויות הגלומות במעבדת המחקר ישפיעו אף הן במידה ניכרת על התרבות החומרית ועל הבנתנו את תחומי הקראפט השונים. פוטנציאל ההיבטים הדינמיים של הננוטכנולוגיה, אשר יתבטאו במיזוג בין החומרי, המכני והמדומה, ידרשו מיוצרים ראייה שונה בעלת יכולת שינוי וגמישות באופן אחר מהמוכר. כל אלו יוכלו להיות מגולמים במציאות משתנה ובאובייקט בעל יכולת אבולוציה משלו. מהי ננוטכנולוגיה וכיצד היא תתבטא בתחומי העיצוב והקראפט? מהי משמעותה החדשה של חכמת ידיים? האם ייתכן מקום לקדר או לצורף כשותף לצוותי מחקר ופיתוח (R&D) במעבדות המחקר? כיצד ישתנו תחומי העיצוב והקראפט?
* מאמר זה מבוסס על מחקר שערכתי במסגרת לימודי MSc, במסלול לעיצוב תעשייתי בפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים, הטכניון, חיפה, בהנחייתן המלומדת והמעשירה של פרופ"ח נעמי ביטרמן (עיצוב תעשייתי, הפקולטה לאדריכלות ותכנון ערים) ופרופ"ח גיטי פריי (הנדסת חומרים), הטכניון, חיפה. במחקר נבדקה נקודת מבטם של מעצבים, מהנדסים ומתכננים בכירים בישראל, נשים וגברים,בנוגע ליחסי הגומלין בין ננוטכנולוגיה לעיצוב.
למאמר המלא יש ללחוץ כאן
שלומית באומן
שלומית באומן, אמנית, מעצבת קרמיקה, מחנכת וחוקרת תרבות חומרית. בעלת תואר שני MSc)) במסלול לעיצוב תעשייתי, הפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים, הטכניון, חיפה. מרצה בכירה בפקולטה לעיצוב, המחלקה לעיצוב תעשייתי, HIT — מכון טכנולוגי חולון; אוצרת הגלריות בבית בנימיני, מרכז לקרמיקה עכשווית.