בית הפלמ"ח:
גוף ראשון רבים אתר זיכרון כמרחב פוליפוני
בית הפלמ"ח ברמת אביב – כמרחב וכבית של קהילת דור הפלמ"ח – הוא סוג של מיקום הטרוטופי: מקום שהוא מחוץ למקום; מקום מבודד שמזמין אליו אבל גם מדיר ממנו; מקום של פיצוי ובד בבד גם מקום של משבר; מרחב-זמן שעקרונותיו הבלתי מודעים, המבוססים על הטרוגניות ועל בו-זמניות, מתעצבים על ידי הקהילה שמקיימת אותו ומחזקים אותה: קהילה של פנסיונרים פנויים מחובות, הנלחמים על עברם בנצח.
הבחנה בפוליפוניה - המופנמת אל תוך מבנה, עיצוב, נוף ותוכן – מאפשרת לקרוא את אתר המורשת לא רק כייצוג מתוך ה"רפרטואר הסימבולי" של הקהילה, אלא כביטוי לנוכחות אורגנית רבת פנים של הקהילה. ככזה, אתר מורשת אינו רק ביטוי למנגנון כוחני או לסובייקטיביות, אלא הוא בהכרח גם ביטוי למרחב-זמן אנושי, "מרחב ההתבלות" של הקהילה.
ניתוח אתר הזיכרון כמרחב אנושי "בלתי ממוזג" מחייב גם את מתודולוגיית המחקר של המאמר וגם את תפיסת העולם האסתטית שלו, הנשענות על רעיונות מתחום האתנוגרפיה של קליפורד גירץ ומחקר הספרות של מיכאיל באחטין ושל מנחם ברינקר.
למאמר המלא יש ללחוץ כאן
טל פרנקל אלרואי
ילידת 1967, בעלת תואר שלישי בספרות עברית מאוניברסיטת בן גוריון בנגב; מרצה ויועצת אקדמית בתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב; צורפת ומעצבת תכשיטים. מפרסמת מאמרים בכתבי עת ספרותיים, בקטלוגים של אמנות ועיצוב, ובאנתולוגיות מקצועיות. עבודותיה מוצגות בתערוכות ובביאנלות לעיצוב בארץ ובעולם.
tal.alroy@gmail.com
03-6023212, 052-8927220