ארוחה בטעם של ׳שָׁם׳
אוכל הוא מחולל זיכרון רב־עוצמה, בייחוד בהקשר של הגירה. החוויה הרב־חושית של הסעודה, שמקיימת ׳כאן׳ את המסורת הקולינרית, האסתטית והמוזיקלית של ׳שם׳, מעודדת מחשבה מחודשת על הקשר בין אוכל לבין הגירה. המאמר בוחן את הקשר בין קולינריה להגירה דרך סיפורה של משפחת אשרוב, משפחת מהגרים מסמרקנד לארץ ישראל. דרך בישול מתכונים ׳משם׳, נשות המשפחה יצרו חיבור בין הדור השני והשלישי המקומי לבין ארץ המוצא שלא ראו מעולם. הסעודה הסמרקנדית של משפחת אשרוב ועולם הצבעים, הטעמים והצלילים שסביבה אינם תוצר של העיר סמרקנד בלבד, אלא תמהיל של מטבחים שונים, שנרקח במהלך מסע ההגירה מסמרקנד לתל אביב. במאמר נטען כי סעודת המהגרים, הזרה והמוכרת בה־בעת, אינה שיעתוק של תרבות רחוקה, אלא המצאה ושכלול של מפגש קולינרי. דרך תיאור המסורות הקולינריות והמתכונים של משפחת אשרוב, המאמר מציע מחשבה ממוקדת על עולמם התרבותי של המהגרים, לצד מחשבה רחבה על הארוחה בחברת המהגרים הישראלית.
אור רוזנבוים
ד״ר אור רוזנבוים, היסטוריונית של המחשבה הפוליטית. תחומי העניין שלה כוללים תיאוריה פוליטית בין–לאומית, רעיונות על סדר עולמי במאה העשרים והיסטוריה קולינרית. ב–2017 התפרסם ספרה The Emergence of Globalism: Visions of World Order inn Britain and the United States, 1939 –1950 בהוצאת פרינסטון. מרצה להיסטוריה בת–זמננו באוניברסיטת סיטי, לונדון, שם היא בין מקימי התוכנית ללימודי היסטוריה. מייסדת ואוצרת המיזם The Migrants’ Supper Club, המארגן בלונדון סעודות המבוססות על היסטוריה של מהגרים ברחבי העולם.