מצגות של פרויקט גמר במסלול 'ניהול עיצוב', התואר השני בעיצוב תעשייתי
מוצגים להלן שלושה פרויקטים בניהול עיצוב המייצגים את היקף העשייה ואת כיווניה המרכזיים בהתמחות.
ההתמחות בניהול עיצוב פועלת במסגרת התואר השני בעיצוב M.Des. מטרתה היא להעניק למעצבים רקע תיאורטי והתנסות מעשית בניהול העיצוב בסביבה התאגידית ובסביבת הסטודיו הפרטי. הלימוד מכשיר את הסטודנט/ית לשוחח בשפה אחת עם מנכ"ל חברה עסקית, להבין ולתכנן אסטרטגיה עסקית, להעביר מסרים עיצוביים ברורים ובכך למנף כישורים יצירתיים וידע ניהולי לכדי יתרון תחרותי מתמשך.
שדה ניהול העיצוב מגשר על פערי שפה וידע בין שדות הניהול והעיצוב כשהמטרה היא למנף את העיצוב כערך אסטרטגי וכמקור לחדשנות מתמשכת. כיום יש שני זרמים מרכזיים בניהול עיצוב: הראשון עוסק בניהול נכסי עיצוב ויצירת "קול" אחיד וברור לארגון ולמנף את התרומה הישירה של העיצוב לביצועים הכלכליים. השני עוסק בניהול כישרונות ומשאבי חדשנות בארגון ובסביבתו במטרה ליצור מוצרים, סביבות, וחוויות משתמש חדשות.
שלושת העבודות להלן: "תפקיד המעצב בצוותי פיתוח מוטי טכנולוגיה", "מודל לצמצום פסולת באריזות משניות" ו"מכוון העיצוב ככלי לשיתוף פעולה אסטרטגי בין מעצב ולקוח" נבחרו מתוך עשרה פרויקטים שהוצגו במסגרת הפרויקט המסכם של שנת הלימודים תשס"ז. העבודות מאפיינות את הדגש בעיסוק באתגר הקיימות ובממשק בין העיצוב והעסקים.
בפרויקט המסכם אנו בוחנים פרדיגמות ושואפים להשיג פריצת דרך על ידי כינוס ידע מתחומי העיצוב, החברה, התעשייה והמחקר האקדמי בארץ ובעולם. אנו שמים דגש מיוחד על בניית זיקה בין שדות הניהול, העיצוב והסביבה, על הטמעת חדשנות ועל פיתוח אסטרטגיה עיצובית.
אלעד פרסוב,
מרכז ההתמחות בניהול עיצוב, התוכנית לתואר שני בעיצוב, בצלאל
מקומו של מעצב בתעשייה מוטת חדשנות טכנולוגית
חקר מקרה: תעשיית אנרגית הרוח בישראל
שרה אוסלנדר בהנחיית מיכל איתן
מחקר זה בוחן את מקומו של המעצב בתהליכי פיתוח בתעשייה מוטת חדשנות טכנולוגית, תוך התמקדות בתעשיית אנרגית הרוח בישראל. חשיבות המחקר בסימון התרומה של מעצב לתהליך בו כלל אין זה ברור שיש לו מקום. מדובר בתהליכי פיתוח בהם הדגש הוא על הוכחת היתכנות הרעיון הטכנולוגי. מקורו של התהליך לרוב ברעיון של מהנדס או מדען, המוביל את תהליך הפיתוח עד תרגום הרעיון ליחידה עסקית, קריא: מוצר שיש למצוא לו שוק.
המחקר מראה את תרומת מעצב בכל אחד משלבי הפיתוח: כיזם או הוגה קונספט טכנולוגי חדשני, כמוביל או חבר בצוות הפיתוח וכמוביל או שותף בתרגום הרעיון למוצר או שירות. חשיבות המחקר בהצגת המעצב בליבת הצוות הניהולי של תהליך הפיתוח ולא רק כנותן שירות בשלבים הסופיים.
תעשיית אנרגית הרוח בעולם מציגה את קצב הצמיחה הגדול ביותר בתחום האנרגיה החילופית. בארץ תעשייה זו היא צעירה, מצומצמת ובשלב זה אינה יצרנית. עיקר העוסקים בתחום נמצאים בשלבים ראשוניים של תהליך הפיתוח. מחקר זה מציע תפיסת עבודה בה למעצב מקום מהותי בתהליך ואפשרות לתרומה משמעותית בשדה בעל חשיבות עולמית.
תעשיית אנרגיית הרוח בישראל (1.15 MB)
מכוון העיצוב: כלי לשיתוף פעולה אסטרטגי בין מעצב ולקוח
אתי אלה בהנחיית פרופסור שמואל קפלן
כתיבת מכוון עיצוב (בריף) הוא הצעד הראשון במערכת היחסים בין מנהל העיצוב ללקוח וככזה יש בכוחו לקבוע את טיבה. המחקר מציג כיצד ניתן להשתמש במכוון העיצובי ככלי להגדרת מערכת יחסים זו וככלי לשיתוף פעולה בין מנהל העיצוב ללקוח. המחקר בוחן את תהליך גיבוש המכוון, את מבנהו ואת הבעיות העולות מהשימוש בו ומציעה תהליך נקודת מבט חדשה שנותנת מענה לבעיות.
המחקר קורא למנהלי העיצוב להיות אקטיביים בתהליך עריכת המכוון, לקחת אחריות ולהפגין מנהיגות. זאת על ידי ליקוט יסודי של מידע מהלקוח וניתוחו. מידע שעוסק בכל האספקטים השונים של המוצר, החל מקהל היעד, יעדים פיננסיים וכלה בשיטת ההפצה וההצבה בנקודות המכירה.
המחקר בוחן את "סולם העיצוב" (De Mozota 2003), מודל זה מציג ארבע דרגות שלפיהן חברות מתייחסות לעיצוב ומשלבות אותו בתוך תהליכי הניהול שלהן. העבודה מציעה להוסיף שלב נוסף לסולם: מנהל העיצוב כשותף אסטרטגי.
מכוון העיצוב (1.15 MB)
Durapack: מודל לצמצום פסולת אריזות משניות
אפרת גומא בהנחיית מיכל איתן
עבודה זו בוחנת הצעה חדשנית לצמצום פסולת אריזות, תוך התערבות של מנהל העיצוב בכל שלבי מחזור החיים של האריזה. העבודה בוחנת היבטים סביבתיים, כלכליים, לוגיסטיים וטכניים תוך התייחסות לבעלי עניין שונים הקשורים בתהליך.
משאביו המתדלדלים של כדור הארץ הם כיום עובדה אשר אי אפשר להתעלם ממנה. עבודה זו מראה כי עיצוב הוא איננו רק אמצעי לעידוד צריכה ולהחרפת הבעיה הסביבתית, אלא גם ספק של הצעות לפתרונה. למנהל העיצוב היכולת לשמש כ- integrator, ולתכנן שינוי מערכתי הנותן מענה לצרכים השונים, ולפעמים הסותרים, של הגורמים המעורבים בתהליך, ובה בעת לייצג גם את כדור הארץ כאחד מבעלי העניין. למנהל העיצוב יתרון ביכולתו לצאת מנקודת מוצא תרבותית, ולתרגם חזון לתוכנית מעשית.
מעצב טוב יודע לממש חלומות, למתוח את הגבולות בתחום המציאות ולהשביע את רצונם של כל הגורמים המושפעים מהעיצוב. מנהל עיצוב טוב יודע להחיל את היכולות הללו גם על תחומים שאינם עיצוב.
Durapack (1.15 MB)