צורפות במאה ה-21: חוכמת ההמונים

שירלי בר אמוץ

11_0.jpg

אופוס הצורפות המודרנית שפרסם השנה האחרונה אנדי לים (Andy Lim), הבעלים של הוצאת Darling הגרמנית, מצטרף לסדרת הפרסומים שלו בנושאי צורפות עכשווית, שהמפורסם בהם הוא ספרו של קארל פריטש "The Baby Brick" שיצא בשנת 2007 ומראהו הדחוס דומה ללבנת בניין.

 

The Compendium Finale of Contemporary Jewellers – הוא אופוס רחב יריעה בין שני כרכים המאגד בתוכו את יצירות של 1044 צורפים מ 54 מדינות. אנדי לים והוצאת Darling מביאים עימם גישה שונה וייחודית בכל הנוגע לעריכת ספרי צורפות עכשווית, ב- Compendium נותן אנדי לים למהפכת המידע ולאינטרנט לחלחל אל עולם הצורפות המודרנית.

 

העבודה על הפרויקט, מספר לים בהקדמה לספרו, החלה בשנת 2007 במהלך יריד הבינלאומי לצורפות בגרמניה ה- Schmuck, בצעד לא שיגרתי החליט לים לפנות אל כל הצורפים שפגש אי פעם מאז שנת 2006 והציע להם להשתתף בספר. בהגדרה 'פגש' מתכוון אנדי לים לצורפים שאיתם נפגש מספר פעמים אבל גם לצורפים שפגש לפגישה מקרית של דקות בודדות.
הפנייה הראשונית הזו של אנדי לים יצרה את גרעין הצורפים הראשון – ולמעשה סימנה את תחילתו תהליך מרתק וייחודי בספרי אומנות בכלל וצורפות בפרט.

 

המשך בחירת הצורפים המשתתפים בספר התבצע ע"י המשתתפים עצמם, בתהליך הדומה לעריכת הידע ב- Wikipedia. כל צורף מקבוצת הצורפים הראשונה (אותה בחר לים) נתבקש להזמין 3 צורפים לפרויקט על פי בחירתו האישית. כל צורף מהקבוצה השנייה התבקש לצרף 2 צורפים וכן הלאה.. בנוסף התבקש כל משתתף לכתוב מספר מילים על הצורפים אותם בחר לצרף לקהילה ובכך הפך לאוצר של תערוכה קטנה.

 

באופן הזה בונה אנדי לים קהילת צורפים עכשוויים שלוקחים חלק בפרויקט ה-Compendium. כל אחד מחברי הקהילה השתתף בהוצאות ההפקה ובתמורה קיבל את האפשרות להציג את עבודותיו בשני עמודים ולזכות באחד מעותקי הפרויקט הייחודי הזה.

 

גם את עיצוב העמודים של המשתתפים הותיר לים בידי הצורפים, שהוזמנו לעצב את עמודי העבודות שלהם בעצמם. הוא התווה בקווים כללים את חוקי המשחק וכל צורף הביא עצמו לידי ביטוי בתוכם. אך עדיין כמוביל הקהילה שיכן את הדיירים דף אל מול דף ויצר המשכיות וחיבור בין הצורפים בקהילה.

 

מהלך ייחודי זה של בחירת המשתתפים יצר סוג של אנרכיה וחוסר שליטה של העורך וההוצאה לאור בכל תוכן הספר, ולמעשה נתנה להמונים את הכוח!

 

הפרויקט שצמח כמו רשת חברתית באינטרנט, יכול היה להתקיים רק בכפר הגלובלי שאותה יצרה רשת האינטרנט. ה- Compendium חוצה מדינות, יבשות וגילאים. לים ניהל באופן אישי את הקשר עם כל אחד מחברי הקהילה בעזרת מיילים.

 

 
למרות האופי הכמעט וירטואלי של הפרויקט הוא התממש בשני כרכים עבי כרס (13.5 ק"ג !) שהדפדוף בהם הוא משימה לא קלה. נוכחותו הפיזית כמעט מאיימת וניכר שאין סוף לכמות היצירות הנמצאות בין דפיו. הוא יוצר חוויה של הצפה, כמו גלישה במרחבים האין סופיים של האינטרנט. ואם זאת הוא קיים, ממשי, גדול מידות וכבד משקל.

 

פרויקט הקומפנדיום מאגד בתוכו רגע אחד בתקופה של הצורפות העכשווית, הוא עוקב אחר ההקשרים של קהילה קיימת ומתעד אותה ברגע נתון אחד. אין חשיבות להיררכיה או איכויות עבודה אלא ניסיון להשארת מסמך היסטורי המייצג עוד פרק בתולדות הצורפות בעידן הגלובליזציה ומהפכת התקשורת.

12_0.jpgכלבו של אנדי לים עם עותק של ה-The Compendium Finale of Contemporary Jewellers 2008

 13_0.jpgעץ המשתתפים וההקשרים בין הקבוצות השונות

מצבי יצירה: צורפות ואופנה, אפריל 2010