שבשבת: עבודת וידאו בהשראת ציור של ראובן רובין

ליעד נורי

במסגרת הקורס 'ישראל לפני ישראל' התבקשו הסטודנטים להתייחס בכתב ליצירה אחת לפי בחירתם ולנתח אותה. עבודת הווידיאו של ליעד נורי (המחלקה לאמנות, שנה ד') התייחסה לציור של ראובן רובין משנות העשרים. הציור מתאר חלוץ יהודי ומוכר שבשבות ערבי.

הקליקו להגדלת התמונה

דימוי מס' 1: ראובן רובין, שבשבת, שנות העשרים למאה ה- 20.

במהלך הקורס דנו בתיאור סטריאוטיפי של הערבי כפסיבי (יושב) ומרוכז באפקט אסתטי (רוח מזיזה שבשבת), חסר תועלת ומטרה פונקציונאלית. לעומתו החלוץ נמרץ, אוחז את ומתכונן "להפעיל את העולם".

הציור ריגש מאוד את הסטודנט שבהיותו ממוצא מזרחי היה הנושא הזה של תפיסת האדם המזרחי בעיני אנשי המערב קרוב לתחושות שליוו אותו מגיל צעיר. עבודת הווידיאו שיצר עשויה משני סרטים המוצגים זה מול זה. באחד מהם נראית שבשבת צעצוע, כמו אלו שמוכר הערבי בציור של ראובן, מסתובבת בהפסקות. ממול נראים פניו של האמן כשהוא שואף אוויר ונושפו פעמים רבות, בעצם עד שאינו יכול יותר לעמוד במאמץ. כשרואים את שני הסרטים מבינים שהנשיפות הן שכביכול מפעילות את השבשבת.

לצורך הכנת הסרט גידל ליעד שפם "מזרחי" והיו לו דברים מעניינים לומר על יחס הסביבה אליו (כולל שוטרים שעצרו אותו לביקורת) כבעל שפם וגם על תחושות אי הנחת שלו כשקלט את המראה שלו בראי כ"מזרחי".

מצאתי שלעבודה יש רבדים רבים של משמעות והיא מעידה על הפנמה של המשמעויות שטמונות בציורו של ראובן.

לצפייה בעבודת הוידאו של ליעד נורי:

http://www.youtube.com/watch?v=SWEp1a1re5s

shavshevet.jpgדימוי מס' 2: ליעד נורי, דיוקן, 2001,  ציור

הקליקו להגדלת התמונה

דימוי מס' 3: ליעד נורי, תמונת סטילס מתוך סרטון הוידיאו BLOWING IN THE WIND, 2010

הקדים דברים: יגאל צלמונה

הפרוטוקולים של צעירי בצלאל, יולי 2010