זומבים וניצולים

רחל מוזס קלאפיש (תערוכה)/ קזי'שטוף וודיצ'קו (טקסט)

ישנן שתי קבוצות: הזומבים והניצולים.(...) שני הצדדים בני אלמוות, הזומבים מכיוון שכבר מתו, והניצולים, מפני שאינם יכולים למות.

 

 

 

עמנואל מוזס, מתוך "הנודדים, גלגולים", תסכית עבור רדיו פרנס קולטור, פריז 2012

 

 

 

 

 

זומבים וניצולים – רחל מוזס קלאפיש   

 

טקסט: קזי'שטוף וודיצ'קו

 

 

 

סדרת הרישומים של רחל מוזס קלאפיש מתמודדת עם האתגר של יצירת שפה אסתטית המתייחסת למציאות אתית וחברתית של התקה (displacement) וזרות. מוזס קלאפיש יצרה מודל וטכניקת רישום ספציפיים למחקר אמנותי על הפרט הזר והעקור במרחב האורבני. רישומיה מהווים מחקר חברתי של תנאי חיים וחוויות קשות של זרים, פליטים ומהגרים במצב קיומי של עקירה, אשר נמצאים בתהליכי מעבר גבולות פיזיים ונפשיים.

 

בסדרת הרישומים "אולם קבלה", מוזס קלאפיש מקדישה את האנרגיה האתית והפסיכולוגית העומדת לרשותה להתמקדות בתהליך הרישום של דמות האחר. היא יוצרת את הדימוי מתוך כבוד כלפי האחר, תוך שיקוף פניו כעדות עירומה לנוכחות האנושית הייחודית שלו. ברישומים אלו, ובתהליך עבודת הרישום, רחל מוזס קלאפיש מנסה ליצור חיבור עם אותו זר  באמצעות בניית גשר שברירי של אמפתיה כאקט של סולידריות חזותית עם זרותו והזרתו (estrangement), מתוך פחד אובדן הזהות ופני האנוש, בעיצומה של קטסטרופה מוסרית עכשווית, בסביבה סואנת וחסרת חמלה של תחרותיות וביורוקרטיה.

 

פני הרפאים ברישומים מבטאים ומשקפים פחד מפני ויזואליזציה של פנים כפוטנציאל לגניבת זהות בעידן של גלובליזציה שבו דיוקן מונמך לייצוג אנושי שרירותי בתעודת זהות. מוזס קלאפיש מטשטשת את פני האחר שנראה כמו מבעד לצעיף שקוף ומתעתע, שנועד להגן עליו מפני וולגריות ויהירות המבט. הרס המסתורין של הפנים האנושיות  (המצביע על מסתורין הקיום האנושי), מהווה סכנת מוות לתקשורת האנושית ולקיום האנושי הפנימי. רישומיה של רחל מוזס קלאפיש ממחישים ומשקפים היטב את אותה סכנה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Moses-exhibition (830 KB)


רחל מוזס קלאפיש, ילידת פריז (1963), היא אמנית פלסטית ואמנית וידיאו, בוגרת המחלקה לאמנות באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, ירושלים. עבודותיה הוצגו בתערוכות בארץ ובעולם, בין היתר במוזיאון היהודי, ניו יורק, מוזיאון ליהדות בת-זמננו, סן פרנסיסקו, מוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב לאמנות ובגלריית קמרה אובסקורה. לאחרונה הציגה עבודת וידיאו במוזיאון הפלה דה טוקיו, פריז, ובמכון לאמנות עכשווית (KW Institute), ברלין. עבודותיה מצויות, בין היתר, באוספים של מוזיאון ישראל ובאוסף אילה זקס אברמוב.

האלביתי, מרץ 2013