דנידין מתנחל בהר הפלאות וסיפורים אחרים

הילה נעם

דנידין הוא הדמות הראשית בסדרת ספרי הילדים מאת שרגא גפני, "דנידין הרואה ואינו נראה" (1961–2001 הוצאת מ' מזרחי). הספרים, שאוירו בידי מ' אריה והיו פופולריים מאוד בישראל של שנות השישים והשבעים, מגוללים את עלילותיו של ילד כבן 11 שלגם בשוגג משקה סגול ומסתורי ומאז ניחן בתכונה קסומה, אך לא נטולת סכנות, שבעטיה הוא בלתי נראה לעין אנושית.

 

סדרת הספרים, הנפרשת על פני 29 כרכים, מגוללת את הרפתקאותיו הרבות של דנידין כילד רואה ואינו נראה. אחדים מהספרים מתרכזים באופן שבו מפליא דנידין בפעלולים ילדיים המרתקים את חבריו לשכונה; ואולם, חלק מרכזי יותר של הסדרה מוקדש לעלילותיו של הילד בן ה-11 המגויס על ידי ממשלת ישראל וצה"ל, או על פי צו מצפונו, לסייע במלחמה נגד האויב. דנידין, נשקה הסודי של המדינה, חווה מלחמות, חטיפות, שבי ואירועים אחרים של סכנת חיים ממשית, ולרגע אינו מאבד את רוחו ההתנדבותית.

 

קורא עכשווי שיעיין בספרי דנידין יזהה אותם בקלות כטקסטים מגויסים, גזעניים לעתים, המקדמים הלכי רוח לאומניים קיצוניים, הכתובים בצורה משעשעת ומבדרת, שהונדסה כך שתמצא חן בעיניהם של ילדים. כיום קל לקטלג את הסוגה האמנותית שאליה משתייכים ספרי דנידין לתרבות שהיתה נפוצה כאן בעבר, בעשורים הראשונים לקיומה של מדינת ישראל; דנידין הוא יציר של ישראל הישנה, המסוגרת והמגויסת, וככזה נקבר כבר לפני שנים תחת מעטה של אבק ארכאי. עם זאת, ראוי לתהות: הייתכן שבניכוי העלילות הפשטניות, השפה המיושנת והאיורים שהותאמו לה, יכול היה דנידין להסתדר לא רע גם בישראל של המאה ה-21? התשובה כמובן חיובית.

 

ב"דנידין מתנחל בהר הפלאות וסיפורים אחרים" איירתי מחדש קטעי טקסט מקוריים מתוך סדרת הספרים של גפני, ואותם איגדתי יחדיו כעמודים מתוך ספרי ילדים וכקטעי קומיקס. בעבודת האיור אני מציעה פרשנות חדשה לקטעים המקוריים ומפגישה אותם עם סיטואציות ומצבים הרלוונטיים גם לימינו אנו. כמו כן, עשיתי שימוש בכותרתו של ספר שאמור היה לצאת בסדרה, "דנידין מתנחל בהר הפלאות", אך מסיבה כלשהי לא ראה אור. בקטע זה הן הטקסט והן האיורים הם פרי עטי.

הילה נעם (1.15 MB)


הילה נועם היא מאיירת, יוצרת קומיקס ומרצה. בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, מסלול איור. זוכת פרס שמעון שסטוביץ' לעיצוב ישראלי לשנת 2011. מרצה לאיור, קומיקס ותקשורת חזותית ביחידה ללימודי חוץ של בצלאל. עבודותיה הוצגו בתערוכת יחיד ובתערוכות קבוצתיות בגלריות שונות בארץ. עיקר עבודותיה העצמאיות עוסקות בחקירת היחסים שבין השפעות תרבותיות, מיליטריזם וילדות.

איור: דיאלוג בין טקסט לתמונה, יולי 2013