אופנה

The two bodies

כאשר מדברים על גוף יש לסקור גם את הגוף הפיזי וגם את זה החברתי. הגוף החברתי קובע את הדרך בה אנו תופסים את הגוף הפיזי. החוויה הפיזית של הגוף, כמו שכל איש ואישה חווים אותו, משתנָה תדיר על ידי מגוון קטגוריות חברתיות ומכילה בתוכה מבט מסוים על החברה בה היא נחווית. ישנן תמורות מתמשכות של משמעויות בין שני סוגי החוויות הגופניות – הפרטית והחברתית, כך שכל סוג מחזק את הקטגוריות של האחר. כתוצאה מאינטראקציה זו, הגוף עצמו הינו מדיום מוגבל מאוד בכל הקשור לביטוי עצמי. הצורות בהן הוא מאמץ תנועה ויציבה מביעות, בדרכים שונות, את הלחצים החברתיים להם הוא נתון: הטיפול שניתן לגוף דרך טיפוח, האכלה ותרפיה; התיאוריות לגבי מה הוא צריך בכל הנוגע לשינה והתעמלות; שלבי החיים שעליו לעבור; הכאב שהוא יכול לעמוד בו; תוחלת החיים שלו, וכל הקטגוריות החברתיות שדרכן הוא נתפס, חייבות לעבוד בהלימה צמודה עם הקטגוריות בהן החברה נתפסת, כל עוד גם הן שואבות את רעיון הגוף מאותה תרבות. 

 

Douglas, Mary. “The two bodies.” In The Body: A Reader, edited by Mariam Fraser and Monica Greco. London: Routledge, 78-81.

 

מרי דאגלס (Douglas)

אנתרופולוגית וסוציולוגית אשר בחנה את המבנים החברתיים במקומות רבים ושונים בעולם. כתבה מספר ספרים משפיעים אשר משכו קוראים רבים גם מחוץ לדיסציפלינות שלה. בין ספריה הרבים: Purity and Danger: An Analysis of the Concepts of Pollution and Taboo, Natural Symbols, (1966) בו הציגה לראשונה את העקרונות המהפכניים של ״גריד״ ו״קבוצה״ כדרך להגדיר קבוצות חברתיות. לדאגלס תארי כבוד הן באקדמיות הבריטיות והן במסדרי הכבוד הבריטים.