אמנויות המסך

Toward a Phenomenology of Non-Fictional Film Experience

התיאוריה הפסיכואנליטית של הקולנוע מניחה כי אנו מזהים כל דימוי מוקרן כייצוג של מציאות פנטזמטית. מאמר זה מציע לבחון את הצפייה הקולנועית דרך המתודולוגיה הפנומנולוגית החוקרת את האופן בו העולם נתפס על ידי התודעה. מתודה זו חושפת כיצד התפיסה הקולנועית של אובייקטים, כמו גם של זמן וחלל כייצוגים של המציאות, מושפעת על ידי הידע הקודם שיש לנו על אודות הסרט, הנושא, או המשתתפים בו. המאמר מחלק את סוגי החוויות לשלושה: סרטים ביתיים, דוקומנטריים ובדיוניים, כאשר החוויה הדוקומנטרית משלבת בין החוויות של הבדיוני והביתי ומערבת דימויים מוכרים מראש עם ידע חדש. המאמר מראה כי אותו סרט יכול להשתייך לכל אחד מסוגי החוויות על ידי צופים שונים ואף להכיל מספר חוויות המשתנות בזמן הצפייה.

 

Sobchack, Vivian. ”Toward a Phenomenology of Non-Fictional Film Experience.” In Collecting Visible Evidence, edited by Michael Renov and Jane Gaines. Minneapolis: University of Minnesota Press, 1999. 241-254.

 

ויויאן סובצ'אק (Sobchack)

חוקרת קולנוע באוניברסיטת קליפורניה (UCLA). מחקריה עוסקים בתחומים מגוונים וסוגות רבות בתחום הקולנוע, ממדע בדיוני לאפוס ההיסטורי ולקולנוע התיעודי. ב- 1992 פרסמה את ספרה פורץ הדרך, The Address of the Eye: A Phenomenology of Film Experience, אשר ייסד את המחקר הפנומנולוגי של הקולנוע. בהשפעתם של פילוסופים כמו אדמונד הוסרל (Husserl) ומוריס מרלו-פונטי (Merleau-Ponty) מחקריה מאפיינים את הקולנוע כחוויה גופנית ומדגישים את החשיבות של האופן בו סרטים נתפסים בתודעת הצופים. סובצ'אק היא האישה הראשונה שמונתה לנשיאת ה- Society for Cinema and Media Studies בארה"ב.