תרבות חזותית וחומרית

יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני

במאמר זה מ־1935 טוען בנימין כי השעתוק הטכני, שהיה קיים מאז ומעולם באשר ליצירות אמנות והגיע לשיאו הטכנולוגי בתחילת המאה ה־20 (בין היתר עם התפתחות הצילום והקולנוע), מוביל להידלדלות ההילה של יצירת האמנות, של הנוכחות החד־פעמית שלה ב"כאן ועכשיו", של האותנטיות שלה ושל היותה עדות היסטורית. השעתוק אינו מאפשר רק לשנות דברים כפי שהם נראים במקור, אלא גם להפיץ את יצירת האמנות באופנים חדשים ולמקומות חדשים. היצירה המשועתקת מאבדת את המסורת שלה ואת ערכה הפולחני באופן שהולם את עליית תרבות ההמונים של זמננו, המבקשת להפוך את החד־פעמי לנגיש ואת הכול לבן־זמננו. מרגע שיצירת האמנות משתחררת מן הערך הפולחני שלה, הערך התצוגתי שלה עולה ומהותה משתנָה. היא הופכת להיות מבוססת, במקום זאת, על פוליטיקה. דרך הדיון בתיאטרון לעומת הקולנוע, ממחיש בנימין כיצד נוצר ניכור נוכח המִכשור הטכנולוגי, וכיצד המוקד הופך להיות קהל הצרכנים, השוק. כך משתנים יחסם של ההמונים לאמנות, אופן ההתקבלות של יצירת האמנות ואופן מציאת העניין שלהם בה. לבסוף, בנימין מציע ניסוח ליחס בין אסתטיקה לפוליטיקה בזמנו הוא. את היווצרות ההמונים הוא קושר בפרולטריזציה של האנושות. הפאשיזם מבקש אמנם לתת להמונים להתבטא, אך גם לשמור על יחסי הכוח והקניין, וזאת באמצעות אסתטיזציה של הפוליטיקה, ששיאה הוא ההלל ליופיין של המלחמה והאלימות. האנושות, אומר בנימין, מתבוננת בהשמדתה שלה בהנאה אסתטית. התשובה הקומוניסטית לכך היא הפיכת היוצרות: פוליטיזציה של האמנות.

 

בנימין, ולטר. "יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני." בתוך: מבחר כתבים, כרך ב: הרהורים. תרגום: דוד זינגר. תל אביב: הקיבוץ המאוחד, 1996, 158-176.

 

ולטר בנימין (Benjamin)

פילוסוף, מבקר תרבות ומסאי יהודי־גרמני. עסק גם בתרגום וברדיו. רעיונותיו שילבו בין זרמים רבים, ביניהם אידיאליזם גרמני, מרקסיזם, מיסטיקה יהודית ועוד. עמד בקשר עם הוגים מאסכולת פרנקפורט, עם המחזאי, ברטולט ברכט ועם חוקר היהדות, גרשם שלום. לרעיונותיו השפעה רבה בתחומים נרחבים במחקר התרבות וההיסטוריה. לאחר עליית הנאצים לשלטון עזב את גרמניה לטובת צרפת, ממנה קיווה להגר לארצות הברית. עם זאת, עיכוב בגבול ספרד־צרפת סיכל את תוכניותיו והוביל להתאבדותו. פליטים אחרים ששהו עימו הבריחו את ספרו, פרויקט הפסאז׳ים, פרויקט טקסטואלי עצום על מרחב עירוני בפריז של המאה ה־19. הפרויקט לא הושלם מעולם ופורסם בצורתו הבלתי גמורה.